01 лютого 2019

Зберігання вологої кукурудзи у полімерних рукавах Green Bag

Вітаємо тих, кому цікаві нестандартні рішення в питанні зберігання зерна!

зберігання наймасовішої культури — кукурудзи, з підвищеною вологістю.

Знову ми навідалися в господарство, в якому були в минулому році і поцікавилися якістю вологості кукурудзи на виході після зберігання. Як і минулого разу, результат зберігання - ПОЗИТИВНИЙ! Закладення кукурудзи цього ж господарства відбулось в кінці жовтня - на початку листопада 2018 року. Вологість кукурудзи з поля була 23-24%.

Зберігання здійснювалося в рукавах іспанського виробництва та рукавах вітчизняного виробництва. За словами відповідального по зберіганню, в іспанських рукавах «GREEN BAG», зерно збереглося краще і при виємці вологість була близька до тієї з якою закладали. А ось вітчизняні рукава зарекомендували себе гірше, відсоток вологи значно зріс і при цьому рукава погано себе повели на морозах. При вийманні зерна в морози, плівка ставала крихкою, перемерзала, що призводило до розкриття рукава по всій довжині (навіть з урахуванням того, що робилися поперечні надрізи і робився поперечний бандаж з армованого скотчу).

Все зерно закладалося в рукава з вологістю 23-24%. При виємці з рукавів «GREEN BAG», на виході отримали — 27%, а у вітчизняному рукаві — 30-32% (дані рукава були вивантажені найпершими і нам не вдалося їх побачити і зробити контрольні заміри). При чому всередині рукава вологість менше - 25,4% а ближче до кінця рукава - 27%. Пояснити такий результат можна наступним, швидше за все рукава мали місце пошкодження плівки, через які могла потрапляти зайва вода всередину.

Чим рукав еластичніший, тим менше пошкоджень буде в плівці.

Кожна грудка землі вдавлюючись в жорстку плівку, може спокійно зробити мікротріщини, а еластична плівка розтягнеться, але не порветься. Так саме важливу роль відіграє якість плівки і компонентів, тому що деякі рукава гризунам подобаються більше, вони напевно, смачніші.

 
   

Отже, повернемося до цифр:

У 2018 році, було закладено 20 рукавів по 200 тонн, це весь урожай кукурудзи в даному господарстві. Якщо компанія закладає всю вирощену кукурудзу з підвищеною вологістю на зберігання в рукава, то виходить, що це чи не найкраще підтвердження, що метод РОБОЧИЙ!

У кукурудзі, що зберігалась в рукавах, виявили присутній ледве вловимий кислуватий запах, але він дуже слабкий, і після сушки зерна повністю зникав. Якісному зберіганню сприяли низькі температури і те, що відсоток вологості при зборі врожаю був 24, а не 30%. Також потрібно врахувати ще ряд факторів, які вплинули на якість зберігання такого зерна:

1). Оптимальні терміни посіву і короткий ФАО кукурудзи 250-350, що дає нам більш швидке дозрівання і більш низьку вологість при збиранні.

2).  Вивантаження зерна з рукавів до настання відлиги.

3). Проведення постійного моніторингу процесу зберігання, часті огляди та усунення пошкоджень від гризунів.

Основне правило — якісно оглядати рукава протягом усього періоду зберігання зерна та з особливою пильністю в осінньо-весняний період, коли йдуть дощі або наближається відлига і масове танення снігу. Адже коли на вулиці мороз - можна не боятися замокання, навіть при наявності пошкоджень.

Тепер поговоримо про втрати урожаю кукурудзи.

Прямих втрат, тобто зерна яке просто викинули, таких втрат немає! Є невеликі пошкодження (бій), засміченість домішками і т.д., але всі ці відходи з'їдали вівці. Тому, за фактом отримуємо безвідходне виробництво.

Ми більш ніж упевнені, що якби залишити цей урожай на полі і прибирати його взимку, то втрати були б ОДНОЗНАЧНО, та ще й не малі, тому що дуже багато чинників сприяють цьому:

- загнивання качанів від надлишку вологості;

- обламування качанів від обмерзання;

- банальні розкрадання від яких ніхто не застрахований.

Тому, в ситуації, коли немає можливості оперативно висушити зерно перед зберіганням, його однозначно краще прибрати і закласти вологим на короткий період зберігання, ніж просто залишити на полі і чекати, коли зайва волога вимерзне.

Сподіваємось дана стаття допоможе тим, хто ще сумнівається чи побоюється зберігати вологу кукурудзу. Якщо підійти до цього з усією відповідальністю, то все вийде!

Успіхів!

Консультація спеціалістів компанії Агротека — +38 (050) 352 47 62 або +38 (044) 221 88 70

 

 
Безкоштовна консультація
Залишились питання?

Телефонуйте нам за номерами:  +38 (044) 221 88 70, +38 (050) 221 88 10. Або заповніть форму і ми вам зателефонуєм: